Een lamp ophangen in 6 simpele stappen

lamp ophangen

Als je een nieuwe hanglamp hebt gekocht, dan moet je deze ook ophangen. Dit is niet altijd even makkelijk om te doen en de moeilijkheidsgraad is mede afhankelijk van waar je de lamp gaat hangen en natuurlijk; de lamp zelf. Met dit stappenplan heb je jouw lamp snel opgehangen.

Voor de ene persoon is een lamp ophangen een routineklus, voor de ander is het met recht hogere wiskunde. Als je weet wat je moet doen, dan is een lamp ophangen eigenlijk heel erg simpel. Je moet echter wel weten wat je moet doen. Zo kan je kosten voor een installateur besparen en je nieuwe lamp snel opgehangen hebben. Zo kan je er snel van genieten. Een lamp ophangen is een kwestie van de juiste draden verbinden en veilig werken. Zo is dit klusje zo en gemakkelijk gepiept. Zelfs al heb je nooit een lamp opgehangen.

 

Lamp ophangen zonder boren

Een lamp ophangen hoef je niet altijd te doen met een boor. Je kan ook prima een lamp ophangen zonder te boren. Dit doe je met een schroevendraaier en/of spanningszoeker. Daarnaast heb je een kroonsteen, draadstriptang en eventueel een ladder nodig om je lamp op te hangen.

 

Lamp ophangen stap 1: Stroom uitschakelen

De eerste, tevens een van de belangrijkste stappen. De stroom uitschakelen! Dit doe je door de groep, van de ruimte waar de lamp zich in bevindt, uit te schaken in de meterkast. Je controleert of de stroom uit is met een spanningszoeker.

 

Stap 2: bevestigen ophangbeugel

Bevestig de onderkant van de plafondlamp aan het plafond of bevestig als eerst de ophangbeugel van een wandlamp. De traden trek je door het armatuur of de beugel.

Stap 3: lamp aansluiten kleur draden

Vervolgens ga je over op het strippen van de elektriciteitsdraden. Dit doe je met de draadstriptang.
Hiermee leg je 1 centimeter van het koperdraad bloot. Kijk of het nodig is om de geel met groene draad ook bloot te leggen. Dit is niet altijd nodig, maar zowel: dan moet je deze draad ook strippen. Doe het strippen overigens heel voorzichtig. Anders kan je het koperdraad beschadigen.

 

Stap 4: lamp aansluiten plafond

De schroeven van het kroonsteentje moet je los, maar niet helemaal uitdraaien. Als je de koperdraadjes in het kroonsteen hebt bevestigd, dan draai je schroeven weer stevig aan. Vervolgens plaats je de stroomdraden uit de lamp in het kroonsteentje. Let op de kleuren. Je moet de kleur draden met elkaar verbinden.

 

Stap 5: Testen

Als je alles hebt bevestigd, dan kan je testen of alles naar behoren werkt. Die doe je door de stroom er weer op te zetten in de meterkast. Als de lamp niet werkt dan ligt dit mogelijk aan de bedrading. Waarschijnlijk maakt een van de draadjes geen goed contact. Om dit te corrigeren moet je eerst de stroom weer uitzetten. Doet de lamp het hierna nog niet? Dan kan het zo zijn dat de lamp kapot is. Ook kan je lichtbron niet werken. Dit los je gemakkelijk op door een ander peertje te gebruiken.

 

Stap 6: De puntjes op de i

Als alles werkt dan kan je de plafondbevestiging van je hang-, plafond-, of wandlamp gaan ophangen. Waarschijnlijk zitten er gaatjes en schroefjes aan de plafondbevestiging of ophangbeugel. Druk de bevestiging stevig tegen de muur of het plafond en draai de schroefjes vast. Elektriciteitskabels werk je netjes weg met kabelgootjes. Je hebt nu succesvol zelf een lamp opgehangen.

 

Veelgestelde vragen

Waarom kan je niet altijd een boor gebruiken als een lamp ophangt?

Je kan niet altijd een boor gebruiken als je een lamp wil ophangen. De wand of het plafond is er dan niet stevig genoeg voor. Inbouwspotjes hang je sowieso op zonder te boren.

Wanneer moet je de groengele draad gebruiken?

Het groengele stroomdraadje is de aardedraad. Hier staat normaalgesproken geen spanning op, maar is er om je lamp in contact te stellen met de aarde. Zo komt er bij een defect aan je lamp geen spanning op de metalen behuizing te staan. Niet iedere lamp of aansluiting heeft een aardedraad nodig.

Hoe hang je een lamp op in betonnen plafond?

In een betonnen plafond is het oppervlak stevig genoeg om in te boren en om zware lampen aan op te hangen. Maak de boorgaten niet te groot en gebruik de juiste plug. Let bij het boren wel op de aanwezigheid van stroomdraden in het plafond.