Een lamp ophangen in 6 simpele stappen

Lamp ophangen

Een lamp ophangen is eenvoudig! Met ons 6 stappen plan, kunt u het zelf in een mum van tijd doen. Bekijk de video voor gedetailleerde instructies over hoe u uw nieuwe plafond- of hanglamp ophangt boven elk type oppervlak dat beschikbaar is – van gipsplaten en houtwerk tot betonnen muren (en zelfs buiten).

Als u een nieuwe lamp heeft gekocht, is deze eenvoudig te installeren. Een ophangkit voor lampen is al inbegrepen bij uw aankoop! We zullen laten zien hoe eenvoudig en snel dit proces kan zijn als het goed gedaan wordt.

Wat heb je nodig om je nieuwe lamp op te hangen?

Voor het ophangen van een hanglamp of plafondlamp heeft u de volgende materialen en gereedschappen nodig:

  • Een lichtbron, want vaak worden de lampen zonder lampje geleverd.
  • Een kleine schroevendraaier en eventueel een accuboormachine.
  • Een draadstrippers – dit raden wij aan voor het knippen van elektrische draden of PSU snoeren (power supply units).
  • Kroonstekker
  • Spanningsdetector (voor veiligheidsredenen)
  • Eventueel een ladder/trap voor het bereiken van hoge plaatsen in uw huis.

 

Stap 1: Stroom uitschakelen

Schakel allereerst de betreffende groep in uw meterkast uit. Controleer of de stroom is uitgeschakeld met een spanningszoeker – dit betekent dat er geen stroom op de zwarte draad mag staan! 

 

Stap 2: Bevestigen ophangbeugel

De plafondbeugel is ontworpen om uw lamp op de perfecte plaats te houden. U kunt dit doen met een schroevendraaier of een accuboormachine, afhankelijk van wat voor u het beste werkt! Zodra u de ophangbeugel aan een beschikbare plek hebt bevestigd om hem te laten ophangen, trekt u de draden erdoor.

Stap 3: Strippen van de draden

Je kunt niet zomaar een lamp inpluggen. U moet eerst de elektrische draden strippen met een draadstripper om 0,5 cm koper van zowel de zwarte als de blauwe draad bloot te leggen, zodat u ze goed kunt aansluiten!

 

Stap 4: Kroonsteentje aansluiten

Het aansluitpunt heeft twee of drie openingen. Nummer één is voor de zwarte draad en nummer twee kan worden gebruikt om beide kleuren kabel aan te sluiten, maar meestal is er een derde opening voor de aarding (geel-groen). Strip uw draden zoals hierboven aangegeven zodat ze kaal genoeg zijn zonder gerafeld te zijn — dit zal tijd besparen bij het vastschroeven met ofwel een elektrische boor / schroevendraaier.

 

Stap 5: Testen

Nu is het tijd om uw lamp te testen. Schakel de losgekoppelde groep in een meterkast in en controleer of hij werkt! Zo niet, kijk dan nog eens wat u tot nu toe gedaan hebt: zijn er draden losgeraakt of maken ze wel contact?  U zult een aantal aspecten nog eens goed moeten bekijken voordat u hulp inschakelt. Misschien is de LED lamp kapot of is het stroom niet goed ingeschakeld.

 

Stap 6: De puntjes op de i

Als alles werkt dan kan je de plafondbevestiging van je hang-, plafond-, of wandlamp gaan ophangen. Waarschijnlijk zitten er gaatjes en schroefjes aan de plafondbevestiging of ophangbeugel. Druk de bevestiging stevig tegen de muur of het plafond en draai de schroefjes vast. Elektriciteitskabels werk je netjes weg met kabelgootjes. Je hebt nu succesvol zelf een lamp opgehangen.

 

Lamp ophangen zonder boren

Er zijn verschillende niet-destructieve methoden om wandlampen op te hangen. De meest gebruikelijke methode is het gebruik van plakband, maar het is ook mogelijk om schroeven en diverse hangers te gebruiken

Het gebruik van plakband is gemakkelijk, schoon en snel. Deze strips worden op de achterkant van de lamp aangebracht en vervolgens tegen de muur gedrukt. Op deze manier kunt uhang lampen op zonder te boren. Het plakband is niet permanent aan de lamp bevestigd, zodat u het gemakkelijk kunt verwijderen of verplaatsen naar een andere plaats. Deze strips zijn verkrijgbaar in bouwmarkten en worden geleverd met een gebruiksaanwijzing.

Het nadeel van het gebruik van plakband is dat het een lelijk residu achterlaat op de muur waar je het hebt aangebracht. U kunt dit echter verwijderen met een vochtige doek, dus het is niet echt een probleem.

Een andere oplossing is het gebruik van speciale hangers om lampen op te hangen zonder te boren. Deze hangers zijn voorzien van haken of andere middelen om te bevestigendie je kunt gebruiken om een lamp op te hangen. Het voordeel van deze methode is dat er geen resten achterblijven op de muur en dat ze herbruikbaar is.

Deze methode is bijzonder handig wanneer u lampen ophangt in een huurpand of op plaatsen waar niet in muren mag worden geboord, zoals in sommige kantoren. Er moet echter wel op worden gelet dat de haak goed vastzit aande muur voordat de lamp wordt opgehangen.

Sommige mensen hangen lampen op door schroefhaken in de gipsplaatwand te steken en daar vervolgens touw aan te bevestigen. Op deze manier kunt u een lamp ophangen zonder te boren, maar het betekent wel dat u twee gaten in de muur achterlaat als u de lamp later verwijdert. Afhankelijk van hoeveel werk het is, kan deze methodevrij veilig, maar sommige mensen vinden het ophangen van een lamp om die reden nogal gevaarlijk.

 

Veelgestelde vragen

Waarom kan je niet altijd een boor gebruiken als een lamp ophangt?

In sommige gevallen is een boormachine niet het beste gereedschap om een armatuur op te hangen. De snelheid en nauwkeurigheid van een elektrische schroevendraaier maken het gemakkelijker om een lamp te installeren zonder hardware te buigen of te breken. Bovendien kan het gebruik van een boormachine omringende muren, plafonds of vloeren beschadigen.

Wanneer moet je de groengele draad gebruiken?

Het groengele stroomdraadje is de aardedraad. Hier staat normaalgesproken geen spanning op, maar is er om je lamp in contact te stellen met de aarde. Zo komt er bij een defect aan je lamp geen spanning op de metalen behuizing te staan. Niet iedere lamp of aansluiting heeft een aardedraad nodig.

Hoe hang je een lamp op in betonnen plafond?

In een betonnen plafond is het oppervlak stevig genoeg om in te boren en om zware lampen aan op te hangen. Maak de boorgaten niet te groot en gebruik de juiste plug. Let bij het boren wel op de aanwezigheid van stroomdraden in het plafond.