Als we aan de verlichting in en rondom ons huis denken, denken we vaak aan het vermogen, de kleur en het type (; led- of spaarlampen). Tegenwoordig zien we ook steeds vaker dat men kiest voor smart lampen, die aan de hand van een afstandsbediening of zelfs vanaf een mobiele app te besturen zijn.
De veiligheid van een lamp is echter iets waar we eigenlijk nooit of te weinig over nadenken. Desalniettemin zit daar echter wel aanzienlijk verschil in per lamp. Dit wordt aangegeven aan de hand van de zogenoemde ‘IP-waarde’. Maar waar staat die IP-waarde precies voor? En wanneer heb je genoeg aan een ‘lichte’ IP-waarde en wanneer heb je een ‘sterkere’ waarde nodig? Wij leggen het je uit!
Waar staat IP voor?
De IP-waarde staat voor: International Protection rating. Het geeft het beschermingsniveau van de lamp aan tegen vocht en water. Zo zien we in veel woonkamers bijvoorbeeld IP20 lampen en adviseert men voor de lampen in de badkamer vaak de IP65 lamp. Maar wat moeten we nou eigenlijk zoeken achter die IP65 betekenis? En waarom is het zo belangrijk om deze waarde in de gaten te houden? Om die vragen te beantwoorden beginnen we met het identificeren van de belangrijkste veiligheidszones in huis. Grof geschetst zit het meeste verschil tussen de volgende veiligheidsschalen:
- De IP waarde badkamer (waarbij tevens verschil gemaakt wordt tussen:
- De IP waarde plafond badkamer
- De IP waarde rondom wastafel
- De IP waarde binnenshuis
- De IP waarde tuin
De voornaamste reden hiervoor is het verschil in klimaatomstandigheden in deze ruimtes. Zo is een badkamer bijvoorbeeld veel vochtiger dan de rest van het huis, kunnen de woon- en slaapkamer op hun beurt een stuk stoffiger zijn en heb je voor buitenverlichting (zeker in Nederland) natuurlijk lampen nodig die tegen alle weersomstandigheden opgewassen zijn.
De verschillende IP-waarden
Iedere ruimte heeft dus een eigen veiligheidsschaal, afhankelijk van het klimaat. Desondanks, betekent dat niet dat er ook maar drie verschillende IP-waarden zijn. Er zijn er namelijk maar liefst meer dan 20. Elk van deze IP-waarden heeft een eigen beschermingsfactor. Om het niet té verwarrend te maken, hebben we daarom de meest voorkomende IP-waarden en het bijbehorende veiligheidsniveau even voor je samengevat:
- IP20 waarde: Stofdicht
- IP21 waarde: Drupwaterdicht
- IP23 waarde: Regenwaterdicht
- IP44 waarde: Spatwaterdicht
- IP54 waarde: Plenswaterdicht
- IP65 waarde: Beschermd tegen waterstralen
- IP67 waarde: Beschermd tegen onderdompeling tot 30 minuten
- IP68 waarde: Beschermd tegen onderdompeling en alle overige weersinvloeden
IP waarde advies voor thuis
Een gemiddelde IP waarde lamp voor binnenshuis is een IP20. Dit niveau beschermd de lamp voornamelijk tegen stof. Een IP20 beveiligingsniveau is dus voldoende om ruimtes zoals woon- en slaapkamers veilig te verlichten. De minimale, geadviseerde IP-waarde voor een badkamerlamp begint echter pas vanaf IP44. Met deze waarde wordt de lamp bestempeld als ‘spatwaterdicht’. Maar wat is spatwaterdicht (IP44) eigenlijk? En wat is dan het verschil tussen de ‘spatwaterdichte’, ‘plenswaterdichte’ en ‘waterstraaldichte’ eigenschappen van de IP44, IP54 en IP65 lampen? Ze lijken immers allemaal waterdicht.
IP waarde badkamer
In de badkamer heb je dus andere verlichting nodig dan in de huiskamer, door de hoeveelheid condens die in de badkamer ontstaat. Maar zelfs in de badkamer zelf zijn, zoals al eerder benoemd, nog verschillende veiligheidszones. Welke lP-waarde, in welk deel van de badkamer nodig is, is afhankelijk van waar de lamp hangt. Zo is een IP44 lamp bijvoorbeeld voldoende voor boven de wastafel of het toilet, maar heb je voor boven het bad of de douchecabine toch een I- waarde van minimaal 54 (of voor alle zekerheid zelfs 65) nodig.
Veelgestelde vragen
Welke IP-waarde heb ik nodig voor de verlichting op mijn veranda?
Om je veranda goed en veilig te verlichten kun je al een lamp gebruiken vanaf IP44. Door de bescherming die de veranda zelf al geeft, zal de lamp namelijk minder snel direct worden blootgesteld aan écht zware weersomstandigheden zoals dat wel het geval is bij andere lampen in de tuin.
Ik weet niet precies in welke zone mijn badkamerlamp valt. Wat is de minimale IP-waarde voor in de badkamer?
Als duimregel mogen we ervan uit gaan dat badkamerlampen die niet direct worden blootgesteld aan water, voldoende bescherming krijgen met een waarde van IP44.
Welke IP-waarde moet ik hebben als ik een lamp onder water wil plaatsen?
Bij lampen in bijvoorbeeld baden of vijvers, dient men een lamp te gebruiken met een minimale beschermingswaarde van IP67. Als de lamp zich constant onder water bevindt, adviseren we een lamp met een minimale IP-waarde van 68.