Tuinverlichting en sfeer? Lees onze praktische tip!

Tuinverlichting

Nu de dagen korter en nachten langer worden ben je waarschijnlijk niet bezig met je tuin. Dit is toch iets voor in het voorjaar? Nee, dus! Ook in de herfst- en wintermaanden is het fijn om je tuin een beetje gezellig te maken. Met tuinverlichting, bijvoorbeeld.

Tenslotte geeft een lichtje in de tuin net iets meer sfeer en gezelligheid. Hierdoor hoef je daardoor niet de ganse avond alleen maar in het donker te staren. Iets wat ook handig is als je ’s avonds laat je fiets nog pakken of even naar het konijnenhok moet lopen. Daarbij hoef je tijdens de wintermaanden niet ineens compleet uit de tuin te blijven.

 

Welke tuinverlichting?

Sterker nog: ook in dit seizoen kan het in de tuin onwijs sfeervol zijn en zeker met de juiste tuinverlichting, maar welke tuinverlichting is perfect voor in jouw tuin? We geven hier enkele voorbeelden om je op weg te helpen.

 

Grondspots

Grondspots kan je gebruiken om een bepaald deel van je tuin net iets beter zichtbaar te maken. Zoals een grindpad door het gazon, bijvoorbeeld. Ook kan je spotjes gebruiken om plantenperken en bloempakken te accentueren.

Grondspots geven je tuin een luxe uitstraling, maar zijn dus ook functioneel. Ze zijn zeer geschikt voor de extreem donkere tuin net dat beetje zichtbaarheid te geven wat je nodig hebt.

 

Hanglampen en plafondverlichting

Veel mensen hebben inmiddels een terras of overkapping in de tuin waar ze gedurende het de seizoenen lekker (droog) onder kunnen zitten, al dan niet met het gebruik van een heater om het altijd aangenaam warm te hebben. Met een hanglamp of plafondverlichting voor buiten creëer je niet alleen sfeer in deze buitenruimte, maar zorg je er tevens voor dat je elkaar ook nog een beetje kan zien.

Hanglampen kan je tevens gebruiken om een boom of schuur net dat beetje extra te geven. Met de landelijke buitenhanglamp Anna weet je zeker dat je een ouderwets gezellige tuin hebt, het hele jaar door!

Tuinverlichting solar

Sensorlampen

Sensorlampen springen aan op het moment dat er beweging wordt gedetecteerd.
Dit is heel fijn als je voor de deur staat en in het donker je huis-, of schuursleutel niet kan vinden, maar ook om inbrekers en ander gespuis weg te jagen. Sensorlampen zijn gelukkig niet alleen te krijgen in de sobere, vooral functionele variant. Met deze roestbruine buitenlamp weet je zeker dat je tuin er goed uitziet en vrij blijft van ongenode gasten.

 

Solarverlichting

Een solarlamp maakt gebruik van zonnestralen om je ’s nachts van de nodige verlichting te voorzien. Duurzaam, stijlvol en zonder gedoe met draadjes en/of batterijen. Je vindt solarverlichting in verschillende soorten en maten. Als sfeervolle accessoire, maar je hebt zo ook voor functioneel gebruik. Denk hierbij aan spotverlichting of een sensorlamp.

 

Tuinlantaarns

Tuinlantaarns geven je tuin een landelijke, gezellige uitstraling. Natuurlijk zijn ze (afhankelijk van de sterkte) ook functioneel, maar dikke kans dat je jezelf vooral zal vergapen over het gezellige gevoel wat een klassiek, landelijke tuinlantaarn met zich meebrengt.

Je hebt staande tuinlantaarns. Deze zijn dikwijls wat hoger en doen je denken aan een ouderwetse lantaarnpaal, alleen een stuk minder hoog. Kijk maar eens naar deze klassieke buitenlantaarn. Geweldig toch? Daarnaast bestaan er tuinlantaarns als hang-, of wandlamp. Wat je ook kiest: met een tuinlantaarn creëer je gegarandeerd een mooi effect in je achter- of voortuin.

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van tuinverlichting?

 

Lichtplan

Ook voor in de tuin is een lichtplan aan te raden. Niet alleen om van tevoren zo goed mogelijk te bekijken welke verlichting, waar het handigst is, maar ook om problemen na eventuele graafwerkzaamheden (voor de kabels) te voorkomen.

 

IP-waarde

Voor buitenverlichting is het belangrijk dat de lampen waterdicht zijn. Ze worden immers veelvuldig blootgesteld aan het Nederlandse klimaat en de bijkomende weersomstandigheden. Hoe weet je dat een lamp aan de eisen voldoet? Dit kan je zien aan de IP-waarde. De IP-waarde is een code bestaande uit twee cijfers. Een cijfer is voor de mate waarin de lamp wordt beschermd tegen vuil en stof, het tweede cijfer geeft aan hoe waterdicht de verlichting is. Je vindt de IP-waarde van de lamp op de verpakking. Voor een lamp, midden in de tuin zonder enige vorm van beschutting kan je het beste kiezen voor IP65.

 

De plaatsing van de lampen

Plaats de lampen op zo een manier dat ze je niet verblinden als je bijvoorbeeld net uit het raam kijkt. Heb je een terras of overkapping? Let er dan ook op dat je vanaf hier niet direct in de lichtbron staart. Voor tuinlantaarns, grondspots en solarverlichting wordt meestal zacht licht gebruikt. Dit zal gelukkig niet direct voor een verblindend effect zorgen.

Buitenlampen

Ruimtelijk effect

Let bij de plaatsing van de lampen ook op het ruimtelijk effect. Als je achterin de tuin een lichtpunt plaats, dan lijkt je tuin groter. Doe je dit voor in de tuin, dan lijkt je tuin in de avond vooral kleiner. Bedenk jezelf goed wat je wil bereiken.

 

Snoerverlichting

Snoerverlichting is de ideale verlichting om je terras, overkapping of misschien zelfs een boom een beetje extra sfeer te geven. Of het nu zomer of winter is: Snoerverlichting geeft een bijna sprookjesachtig effect en is het dus zeker waard om opgenomen te worden in je lichtplan.

 

Overlast

Het laatste wat je wil is dat je na het zorgvuldig uitzoeken, plaatsen en installeren van de lampen klachten krijgt van de buren. Neem dit dus ook mee in je lichtplan voor in de achtertuin. Houd er rekening mee dat je verlichting er niet voor zorgt dat de buren worden verblind of de slaap niet kunnen vatten.

 

Vergeet de accentverlichting niet

We hadden het net al over spots als accentverlichting. Deze vorm van tuinverlichting is er om net dat beetje extra sfeer te creëren. Meestal heb je in je tuin wel een plek die je het liefst de hele dag in het ‘zonnetje’ zou willen zetten. Met accentverlichting zorg je er letterlijk voor dat dit deel van je tuin in de spotlight staat, ook als het donker is. Met accentverlichting is de lichtbron direct van boven of onder op het te tentoongestelde item gericht waardoor deze altijd opvalt.