Welke lamp kies je voor boven de eettafel?

Lamp boven eettafel

De lamp boven je eettafel is de blikvanger en sfeermaker van je woonkamer. En meestal vormt de eethoek ook het centrale punt in huis. Alle blikken zijn dus gericht op dit deel van je woonkamer. Met de juiste verlichting op deze plek maak je het helemaal af. Of ga juist even helemaal los met een uniek design of supergrote lamp. De lamp boven je eettafel is dus een belangrijke keuze om even wat langer bij stil te staan. Maar goed, waar moet je precies op letten wanneer je deze gaat kopen? Vaak kopen we zomaar een lamp die we mooi vinden en komen we er later achter dat hij niet in het plaatje past. Zonde dus. Daarom geven we je wat praktische tips. Zo weet je zeker dat je straks de juiste lamp kiest, waar je jarenlang plezier van hebt.

 

De vorm

Booglamp boven eettafel

Boven een ronde eettafel hangen we meestal ronde eettafel lampen. En boven een rechthoekige tafel langwerpige. Maar is dat echt een regel? Nee, het is eigenlijk meer een stijlkeuze. Met een langwerpige lamp kun je de vorm van je tafel extra benadrukken. Zo vestig je alle aandacht op de verticale lijnen. Dat kan mooi zijn in een modern interieur met veel strakke lijnen en vierkante of rechthoekige vormen.

Maar je kunt dit ook juist expres doorbreken en een vierkante eettafel lamp boven een ronde tafel hangen. Of een grote ronde lamp boven een langwerpige tafel. Zo creëer je een leuk contrast en vestig je zowel de aandacht op je eettafel verlichting als op je tafel.

Wil je graag wat meer warmte toevoegen in een strak, modern interieur? Dan kun je met een ronde lamp veel warmte en zachtheid toevoegen. Ronde vormen zien we in interieurdesign als vrouwelijke vormen die zachtheid, intimiteit en een sociaal gevoel toevoegen. Interieur ontwerpers streven daarom vaak naar een balans tussen vierkante en ronde vormen voor een mooi harmonieus en ook warm geheel. Naast ronde vormen draagt ook warm licht, bijvoorbeeld in de vorm van warmgele ledlampen, daar aan bij.

 

Functionaliteit en lichtval

De functionaliteit en lichtval zijn bepalend voor de keuze van je lamp. Oftewel: waar ga je je eetkamertafel voor gebruiken. Want wanneer dit alleen voor candlelight dinners is, dan heb je een andere lamp nodig dan voor een werk- hobby- en eettafel. Voor dit laatste heb je zeker een lamp nodig die voldoende sterk is.

Let ook op hoe de lichtbundel van de lamp valt. Bij sommige lampen is de lichtbundel naar beneden gericht en wordt maar een deel van de tafel belicht. Niet praktisch dus. Bij zo’n neerwaartse lichtbundel blijft ook de rest van de eethoek vaak ook donker. In een zeer licht huis zal dit niet zo’n probleem zijn. In een donker huis, wil je echter graag een lamp die voldoende licht geeft.

Ook de hoogte van de lamp is belangrijk bij de keuze van je eettafel lamp. Wanneer de lamp te laag hangt, dan kan deze in de weg zitten bij diners of activiteiten aan tafel. Er bestaan ook lampen die je naar keuze hoger of lager kunt hangen met een slim mechanisme. Handig, want zo kun je de hoogte zelf naar behoefte instellen.

 

 

Kies voor een eyecatcher…

Hoogte lamp boven eettafel

Je eettafel is de perfecte plek voor een leuk lichtexperiment. Kies daarom eens voor een felle kleurrijke hanglamp, ander materiaal, een kekke kroonluchter of een mega grote lamp. Trendy deze dagen zijn de houten ‘vogelkooi’ lampen, betonnen lampen, gouden en koperen lampen of ouderwetse hanglampjes in een bundel. Of wat dacht je van een old-look gouden Marrakesh tafel lamp met gaatjes en gekleurd glas voor een Oriëntaals tintje?

Ook de klassieke kroonluchter is nog steeds prachtig boven je eettafel. Zeker in een grachtenpand of dertiger-jaren huis. Naast de ouderwetse klassieke kroonluchter vind je allerlei nieuwe creatieve moderne designs die zeer de moeite waard zijn. Hou je van design lampen? In sommige steden in Nederland, zoals in Zutphen, vind je een zeer groot aanbod met designwinkels.

De stijl en het design

Verschillende lampen boven eettafeal

De esthetiek is bij veel mensen leidend, wanneer ze een lamp gaan kopen. We kopen een lamp vaak puur en alleen omdat we hem mooi vinden. En natuurlijk is dat ook belangrijk. Maar de stijl en sfeer zijn minstens zo belangrijk. Past een lamp niet in het geheel, dan voel je deze onbalans terug in je interieur. Zo heb je geen logisch en samenhangend geheel. Betekent dit dan dat je alles in dezelfde stijl moet kopen? Nee, zeker niet. Je kunt prima een industriële lamp boven een klassieke tafel hangen. Maar laat deze stijl en dezelfde materialen en kleuren dan ook op andere plekken terugkomen voor een logisch geheel.

Stem de keuze voor je eettafel lamp dus af op het kleuren- en materialenpalet van je woonkamer. In een Scandinavisch interieur met veel licht hout, planten en wit, kan een lamp van natuurlijk materiaal een fraai accent toevoegen. Of hang wat papieren lampen zoals in dit voorbeeld boven je eettafel. Ze doorbreken een wat te zakelijke of strakke sfeer en voegen veel warmte en gezelligheid toe.

 

Wattage

Ook de lichtsterkte is een belangrijke keuze. De sterkte van het licht hang af van het gebruik van je tafel. Gebruik je deze intensief en voor allerlei activiteiten? Kies dan voor een lichtsterkte van 35 tot 50W per persoon voor voldoende helder licht. Voldoende licht is belangrijk voor je ogen. Gebruik je de tafel alleen voor het diner? Dan is 25 tot 35W per persoon meestal wel genoeg. Wil je de lichtsterkte zelf kunnen bepalen? Dan is een combi van werk- en sfeerverlichting handig of plaats een goede dimmer op je lamp. Vind je zoemende geluiden vervelend? Kies dan zeker voor een betere kwaliteit dimmer!

 

Voorbeelden

Hieronder voegen we nog wat voorbeelden toe van hanglampen voor boven je eettafel uit onze shop. Laat je inspireren door deze fraaie creatieve designs!

Welke lamp kies je boven je eettafel 5 Design lamp boven eettafel Mooie lamp voor boven de eettafel