Muurverlichting binnen: 5 ruimtes voor een wandlamp!

Een plafondlamp, misschien een knappe staande en hier en daar wat spotjes… Alles bij elkaar genomen zal muurverlichting wellicht niet je de eerste soort verlichting zijn waar je aan denkt. Meestal is dit omdat het een wandlamp vooral als sfeermaker wordt gebruikt. Misschien vind je het zelf volstrekt overbodig in een huis wat al volledig is voorzien van alle basisverlichting die het in ieder geval nodig heeft? Muurverlichting is echter altijd een waardevolle aanvulling op je interieur. Of het dient als extra sfeer of als plaatselijke verlichting voor (bijvoorbeeld) boven je bankstel en als bureauverlichting.

Het is daarnaast mogelijk om muurverlichting in iedere kamer van je woning te hangen. Van de woonkamer, tot keuken en in de slaapkamer. Zelfs in de badkamer heeft muurverlichting een functionele toevoeging. In dit blog geven we je vijf manieren waarop je muurverlichting in je interieur kan verwerken en waar je per woonruimte op moet letten.

 

Muurverlichting voor in de woonkamer

Muur verlichting is een onwijs sfeervol aspect voor in je woonkamer. Meestal is het een indirecte lichtbron, omdat het licht via de boven en/of onderzijde op de muur weerkaatst. Dit geeft een warm en knus effect. Je ziet muurverlichting in de woonkamer meestal op plekken zoals de weerszijden van een bankstel, bureau of dressoir.

Echter kan je ook kiezen voor een enkele wandlamp om net dat beetje extra ‘oempf’ aan kale wanden toe te geven of om een fotowand te belichten. Ook kan je ervoor kiezen om een wandlamp als bureaulamp, zoals de Industriële verstelbare wandlamp Rela. Voor een functionele (thuis)werkplek.  

 

Muurverlichting in de keuken

Muurverlichting voor in de keuken dient meestal als sfeerverlichting. Zo kan je een mooie wandlamp gebruiken om een mooi item in je keuken te belichten of een kale muur te decoreren. De positie van de muurverlichting is wel belangrijk. Houd rekening met vet en vocht.

Dit kan je lamp onherstelbaar beschadigen. De Art deco wandlamp valt onder de LED muurverlichting. De open boven- en onderkant zorgt voor een mooi lichteffect voor op de keukenmuur.

 

Een wandlamp voor in de slaapkamer

Mooi, maar ook nog eens onwijs nuttig! Een wandlamp aan weerszijden van het bed geeft jou de gelegenheid om nog iets te lezen, terwijl je partner kan gaan slapen. Zachte muurverlichting functioneert daarnaast prima als nacht- of leeslamp voor kleine kinderen. Slaapkamerverlichting moet sowieso niet al te fel zijn.

Dat is niet gunstig voor je nachtrust en zeker niet als je net wakker wordt. Het indirecte licht van muurverlichting voor in de slaapkamer is precies goed om rustig wakker te worden en voor het slapen gaan.
De Art Deco wandlamp met kap heeft een LED module van 100 lumen en 2700 Kelvin. Dit is warm licht. Dit is perfecte muurverlichting voor in de slaapkamer.

Voor de kinderkamer kan je kiezen voor de roze wandlamp met afstandsbediening. Deze lamp werkt tevens op LED verlichting en kan je dimmen als het tijd is om naar bed te gaan.

Muurverlichting voor in de badkamer

Je kan ook kiezen voor een wandverlichting in de badkamer. Prima om bijvoorbeeld de spiegels extra te belichten of als knus sfeerlicht voor als je zelf relaxt in bad zit. Met een wandlicht in de badkamer moet je wel rekening houden met vocht. Kies dus altijd een lamp die hier tegen kan. Tenslotte wil je geen kortsluiting veroorzaken als je zelf net even aan het douchen bent.

Ga je liever voor het totaalpakketje? Dan is de badkamerspiegel met LED een prima alternatief, mocht je nog geen spiegel hebben aangeschaft. Heb je dit wel? Dan is de badkamer wandlamp een prima alternatief! Deze lamp is vocht- en spatwaterdicht. Je kan deze lamp zowel horizontaal boven de spiegel of verticaal aan weerszijden van de spiegel bevestigen. Het warme witte licht zorgt voor perfect zicht op de spiegel. Dit maakt de ideale muurverlichting om je dag voor te beginnen.

 

Muurverlichting voor buiten?

Je kan natuurlijk alleen maar kiezen voor wandverlichting voor binnen, in huis, maar ook buiten in de tuin zie je eigenlijk onwijs vaak muurverlichting terugkomen. Het soort lamp kan variëren van verstelbare spotverlichting en zowel moderne- als klassieke wandverlichting. Zoek je muurverlichting voor buiten? Beroep je zelf dan enkel op de lampen die hiervoor gemaakt zijn! Deze zijn spatwaterdicht en ook de behuizing is bestand zowel vocht als warmte. Een wandlamp voor buiten is ideaal als je een kleinere tuin hebt en verlichting zoekt die weinig ruimte inneemt, maar ook om bepaalde delen van je tuin in het donker te accentueren.

 

Hoe bepaal ik waar ik de mijn muurverlichting ga ophangen?

Net zo belangrijk als het soort verlichting waar je voor kiest: de plek waar je de lamp uiteindelijk op gaat hangen. In de meeste gevallen heb je al een bepaald beeld van waar de lamp moet komen, maar in werkelijkheid kan het tegenvallen. Houd de lamp daarom altijd even op de plek waar hij moet komen te hangen. Vaak valt je dan nog het een en ander op en kan je de muurverlichting beter nog iets naar links, rechts, boven of beneden plaatsen.

Misschien kies je zelf voor een totaal andere plek? Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met of je de lamp wel een praktische plek geeft. Je wil niet dat je iedere keer je hoofd stoot als je langs je lamp loopt. Ook is het belangrijk om deuren, kasten en kastdeuren in je achterhoofd te houden. Het is namelijk niet de bedoeling dat je wandlamp in de weg hangt als je de deur opendoet. Heb je de perfecte plek gevonden? Dan kan je beginnen met het installeren van je muurverlichting.