De juiste slaapkamer verlichting kiezen

Slaapkamer verlichting

Het is geen geheim dat je slaapkamer een van de belangrijkste plekjes is in je woning. Tenslotte start en eindig je de dag met name in deze kamer. Daarnaast breng je gemiddeld acht uur per dag door in de slaapkamer. Natuurlijk lig je hier het grootste deel van de tijd vooral te slapen, maar dat neemt niet weg dat je slaapkamer een plek dient te zijn die zowel rust als ontspanning uitstraalt. Het nut van het juiste licht in de slaapkamer mag dan ook zeker niet onderschat worden.

 

Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat te fel licht in de slaapkamer de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk verslechterd. Natuurlijk is een nachtje slechter slapen niet zo een heel groot probleem, maar als je nachten achter elkaar slechter slaapt dan kan je hier serieuze gezondheidsproblemen aan overhouden. In dit geval kan het ook zomaar zijn dat je slaapkamer te licht is. Hierdoor ontwikkel je een tekort aan melatonine. Dit hormoon is van invloed op je slaap- en waakritme en een te veel aan licht remt de aanmaak hiervan.

 

Moet je dan gaan voor een slaapkamer met weinig licht?

We kunnen natuurlijk wel heel hard roepen dat je dus vooral zachte, warme verlichting nodig hebt voor in de slaapkamer. Maar we gaan er ook even vanuit dat je hier niet alleen komt om te gaan slapen. Wat als je een boek wil lezen? Of nog even verder wil aan een kruiswoordpuzzel? Voor dit soort dingen is het handig om iets fellere verlichting bij de hand te hebben. Dus moet je nu een felle of zachte lamp aanschaffen? Gelukkig zijn er genoeg opties waar je uit kan kiezen. Sterker nog: wie zegt dat je niet van allebei kan genieten? Om deze reden is het belangrijk om vooraf een lichtplan op te stellen.

 

Basis verlichting voor in de slaapkamer

Als je opzoek gaat naar het juiste licht voor in de slaapkamer is de allerbelangrijkste verlichting de basisverlichting. Meestal zie je de basis slaapkamer verlichting in de vorm van een plafonniere of hanglamp in het midden van het plafond. Met de basisverlichting verlicht je letterlijk de kamer. Wel zo makkelijk als je in de vroege ochtend je kleding bij elkaar moet rapen bijvoorbeeld.

Nu zie je waarschijnlijk een hele felle vorm van verlichting voor je, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn! Je kan daarentegen beter kiezen voor een warmere tint licht. Sowieso geen blauw licht, omdat dit de aanmaak van melatonine remt. Dit merk je duidelijk als je een avondje in bed op je telefoon aan het scrollen bent geweest. Slapen gaat dan gewoon een stuk lastiger.

Functionele verlichting voor in de slaapkamer

Naast de basisverlichting is het belangrijk om te kijken welke functionele verlichting er nodig is voor in je slaapkamer. Als je een bureau hebt staan, dan is het wellicht handig om ook een bureaulamp aan te schaffen. En wat dacht je van een leeslampje voor of boven het nachtkastje? Ideaal voor als je zelf nog even een boek wil lezen zonder dat je partner last heeft van de verlichting. Een lamp voor op het nachtkastje zorgt voor zachte slaapkamerverlichting voor wanneer je in bed ligt. Belangrijk is dat de lamp niet te fel is, maar wel fel genoeg om bijvoorbeeld nog even te kunnen lezen voor het slapengaan, zoals de wandlamp van staal.

Slaapkamer verlichting plafond

 

Overige slaapkamerverlichting ideeën

Kastverlichting

Verlichting voor in je kledingkast kan heel erg handig zijn als je in het donker op zoek bent naar dat ene fijne kledingstuk. Daarnaast is kastverlichting minder heftig voor je nog enigszins vermoeide ogen dan wanneer je in de vroege ochtend de basisverlichting gelijk aanklikt.

 

Dimlicht in de slaapkamer

Je kan ook kiezen voor dimverlichting als basisverlichting voor in de slaapkamer. Met een dimmer kies je eigenlijk voor het beste van twee werelden. Heb je in de ochtend moeite met je weg te vinden in de slaapkamer? Dan zet je de lamp iets feller. Als je juist de behoefte hebt aan wat zachtere verlichting voordat je ’s avonds naar bed toe gaat of om even rustig wakker te worden, dan gaat de lamp weer zachter. Nog een pluspunt is dat je binnen een handomdraai een romantische sfeer creëert in de slaapkamer. Heerlijk tijdens de komende, koudere wintermaanden.

 

LED verlichting voor achter de televisie

In het donker naar een felle televisie turen is niet echt heel erg goed voor je ogen. Dit probleem los je op door (gekleurde) LED strips achter de televisie te plakken. Voel je niets voor LED verlichting achter je televisie? Dan kan je ervoor kiezen om een andere vorm van sfeerverlichting aan te zetten tijdens het kijken.

 

Extra schakelaars

Niets is zo vervelend als wanneer je eindelijk lekker warm in je bedje ligt en je moet er toch nog uit om de lichten allemaal uit te zetten. Zorg daarom dat je extra schakelaars binnen handbereik hebt.

 

Decoratieve of accentverlichting

Met accentverlichting zet je letterlijk iets in de spotlight door hier een lamp op te laten schijnen. Decoratieve verlichting, zoals gekleurde LED strips is er om je slaapkamer van net dat beetje sfeer te voorzien. Bij accentverlichting is het belangrijk om het type lamp te kiezen waarbij het licht enkel op het tentoongestelde object schijnt. Tenslotte is accentverlichting ook een vorm van decoratie en een echte sfeermaker voor in de slaapkamer.

Verlichting slaapkamer