Welke kerstverlichting voor buiten? Kerst tips voor je tuin!

Kerstverlichting buiten

Je beseft het bijna niet, maar het duurt nog maar enkele weken voordat het kerst is. Een klein lichtpuntje in de toch al bedompte coronatijd.  Natuurlijk denk je nu het eerst aan de kerstboom, maar vergeet de kerstverlichting voor buiten niet? Breng de warmte van binnenshuis, ook naar buiten met de meest sfeervolle en gezellige kerstverlichting.

Je ziet het daarentegen ook steeds vaker: kleurrijk verlichte huizen zo vanaf november. De tijd dat we allemaal braafjes wachtte tot Sinterklaas het land had verlaten is voorbij. We willen genieten van de kerstdecoratie! Het liefst zo lang mogelijk. Toegegeven: het voegt ook zeker wat toe. Zo een vrolijk verlicht balkon of met-lichtjes-versierde tuin… Wie komt daar nu niet in de kerststemming van?

 

Veel keus

Maar genoeg gezwijmel over kerstmis. We gaan over op de orde van de dag, want er zit wel degelijk een praktische kant aan het shoppen voor de juiste kerstverlichting. Daarnaast is er zoveel keus op het gebied van kerstverlichting voor buiten, dat het zomaar kan gebeuren dat je door de (kerst)bomen het bos niet meer ziet.

Dus waar moet je op letten? Welke kerstverlichting is geschikt voor buiten en waarmee wordt jouw tuin een echte blikvanger komende wintermaanden?

 

LED kerstverlichting voor buiten

De meeste verlichting die je tegenwoordig kan komen is voor zowel binnen als buiten. LED verlichting is de laatste jaren heel populair, omdat deze lampjes nauwelijks warm worden (brandgevaar) en relatief weinig energie verbruiken. Voor buiten is het extra prettig als je verlichting koopt met een timer.

Zo hoef je niet iedere keer in de kou naar buiten om je verlichting aan- of uit te zetten. Let hiernaast ook op je transformator. Bijna alle kerstverlichting werkt op 12 of 14 volt. Hier heb je dus echt een transformator voor nodig. om

Kleur en felheid

Classic warm, warm wit of gekleurde lichtjes…
Waarschijnlijk zegt alleen het laatste je wat. Het is dan ook niet vreemd dat mensen nog weleens in de war raken van de kleuraanduidingen van leveranciers. Warm wit is namelijk (ondanks dat de naam je anders doet vermoeden) niet zo warm.

Classic warm is een warmere, geligere verlichting en daarom ook geschikter voor in huis. Warm wit is lichter en letterlijk witter van kleur. Dit is de meest populaire kleurtoon voor buiten, omdat het lampje naast witter ook wat feller is. Wil je een nog zachtere kleur? Kies dan voor soft LED-lampjes. Het glaasje van deze verlichting is matter. Hierdoor wordt het licht zachter van kleur.

Wat voor een soorten kerstverlichting heb je voor buiten?

Vlaggenmast kerstverlichting of een echte boom?

Niet iedereen heeft de luxe om een grote, echte kerstboom in de tuin te plaatsen. Gelukkig is er ook vlaggenmast kerstverlichting, waarmee je een ‘boom’ maakt met lichtjes.
Vlaggenmast kerstverlichting heb je in alle soorten en maten. Van grote ‘bomen’ tot kleinere formaatjes. Voor in de echte kerstboom kan je kiezen voor een led snoer, clusterverlichting of een led lichtnet. Deze leg je als het ware over de kerstboom, zodat je geen gedoe hebt met losse lichtsnoeren.

Led kerstverlichting

 

Ijspegelverlichting

 IJspegelverlichting hang je meestal aan je dakgoot om een echt kerstgevoel te creëren, maar ze misstaan ook niet voor je raam, aan de schutting of aan het dak van je schuur.
Meestal heb je een lang snoer met hieraan strengen met lichtjes die naar beneden hangen, maar je kan ijspegelverlichting ook krijgen in de vorm van een heuse ijspegel. Ook is het mogelijk om led ijspegelverlichting te krijgen die knipperen. Dit geeft het gevoel van een keus kerstlandschap in je achtertuin. 

 

Laser projector kerst

Ook onwijs populair: een laserprojector om je huis aan de buitenkant gemakkelijk te versieren met de leukste kerstverlichting. Het idee is simpel: je richt de projector op het gebied waar je de verlichting wil hebben en klaar is Kees! Je kan de laser projectors vinden in vele vormen met maten.

Met gekleurde lichtjes bijvoorbeeld, maar ook met sterretjes en andere leuke vormen die echt perfect bij de feestdagen passen. De laser projectors zijn perfect voor de mensen die hun tuin graag een beetje kerstsfeer willen geven, maar weinig zin hebben in gehannes met lichtsnoeren en dergelijke. Natuurlijk zijn ze ook perfect voor de mensen die net dat beetje extra’s willen toevoegen aan hun kerstverlichting buiten.

Gezellig ijspegelverlichting hangend aan de bovenkant van een raam

Verlichte kerstfiguren

Voor de echte, onvervalste kerstsfeer ga je natuurlijk voor verlichte kerstfiguren. Deze led kerstverlichting vind je van rendier, tot sneeuwpop of zelfs in een compleet kerstdorp als je daar in hebt. Het is de perfecte aanvulling op je kersttuin en maakt het op zeker een blikvanger tijdens de kerstperiode. Let ook bij de aankoop van kerstfiguren op het feit of de verlichting gemaakt is voor buiten. Er zijn namelijk ook figuren verkrijgbaar die je beter binnen kan zetten. Deze zijn onvoldoende beschermd tegen weersinvloeden, zoals regen en kou.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van kerstverlichting voor buiten?

Als je kerstverlichting voor buiten koopt is het wel belangrijk om bepaalde zaken in je achterhoofd te houden. Zo is het sowieso het beste om de verlichting uit te schakelen op het moment dat je naar bed toe gaat. Zo verbruik je geen onnodige energie.

Bij buitenverlichting is het belangrijk dat de verlichting is beschermd tegen vocht, vuil en water. De bescherming van kerstverlichting wordt aangeduid door middel van een IP-code. Verlichting met de aanduiding IP44 (of hoger) kan je veilig voor buiten gebruiken.
Buiten verlichting kan je overigens wel veilig binnen gebruiken, andersom hoeft dit niet het geval te zijn.

Magische foto van een verlichte kerst slee getrokken door een rendier

De IP-codes en hun betekenis 

IP20 is beschermd tegen vuil, maar is niet water dicht. Deze verlichting is geschikt voor binnen, maar kan je dus beter niet buiten gebruiken.

P44 is stof- en spatwaterdicht. Deze kerstverlichting kan je veilig buiten gebruiken, maar alleen als je deze na de kerstdagen weer netjes opbergt. Deze verlichting is namelijk niet geschikt om langdurig buiten te hangen, omdat de bescherming dit ook weer niet aankan.

IP65 is stof- en waterdicht. Een heftige regenbui doet je lichtsnoer dus niets, maar let erop dat je verlichting niet onverhoopt in een plas water komt te liggen. Hier kan IP65 dan weer niet zo goed tegen.

Alle hogere IP-codes zijn extreem geschikt voor (langdurig) buitengebruik, maar een hoge IP-code kost ook meer geld. Je moet jezelf dus te rade gaan of buitensporige bescherming echt heel hard nodig is. In de meeste gevallen biedt IP44 of IP65 ruim voldoende bescherming voor je kerstverlichting voor buiten.