Een lichtplan maken doe je zo

Lichtplan maken

Verlichting heeft een doorslaggevende impact op de sfeer in huis. Zeker wanneer je de juiste soort verlichting voor het juiste doel inzet. Een hoekje met een stoel en tafeltje zal dan extra mooi naar voren komen. Plaats er bijvoorbeeld een wandlamp met de lichtbundel naar beneden gericht. Een boekenkast zorgt voor heel veel sfeer wanneer je daar warmgele spotverlichting in plaatst. En ook met ledstrips langs randen kun je de meest fantastische highlights in je huis creëren. Maar wanneer je gaat verhuizen, waar en hoe begin je dan met je verlichting? In deze blog vertellen we je alles over het opstellen van een goed doordacht verlichtingsplan voor alle ruimtes in je huis.

 

Maak een plattegrond

Lichtplan woonkamer

Je begint bij het begin bij het maken van een lichtplan: met het maken van een plattegrond op schaal. Dit kun je doen in Excel, maar ook op papier. Op de plattegrond geef je ook de meubels en aansluitpunten aan. Zijn er speciale hoekjes of kunstobjecten die je later graag wilt highlighten? Geef dit dan ook aan op deze plattegrond. Geef ook met cirkels aan welke activiteiten er in de ruimtes plaatsvinden en op welke plek (lezen, werken, hobbyplek). Zo kun je straks snel en eenvoudig de juiste soort verlichting kiezen.

 

Basis-, werk- en accentverlichting

Voordat je verder gaat, is het handig om eerst iets meer te weten over verlichting. Er is basis-, werk- en accentverlichting. Met je basisverlichting zorg je ervoor dat de totale ruimte volledig en goed verlicht is. Deze soort licht lijkt op daglicht en valt niet op omdat het diffuus en ongericht is.

Lichtplan laten makenk

Werk- of functionele verlichting bestaat uit gericht licht. Denk aan de leeslamp naast de bank of je bureaulamp. Dit soort verlichting wordt vaak voor verschillende activiteiten gebruikt. Plaats daarom een dimmer op deze lampen zodat je zelf de lichtsterkte kunt bepalen. Zorg er ook voor dat je niet rechtstreeks in de lamp kijkt of dat deze lamp voor een groot schaduwvlak op je tafel zorgt.

Lichtplan led

Met accentverlichting, de naam geeft het eigenlijk al aan, kun je leuke accenten aanbrengen. Zo kun je een mooi object highlighten of een hoekje extra accentueren. Ten slotte is er dan nog de decoratieve verlichting. Bij deze vorm van verlichting gaat het niet zozeer om het licht maar meer om het design van de lamp. Met decoratieve lampen kun je een mooie eyecatcher creëren in een ruimte.

Kies je basisverlichting en de locatie

Belangrijk voor de juiste basisverlichting is de goede balans tussen direct en indirect licht. Direct licht kun je creëren met inbouw- of opbouwspots. Voor indirect en meer diffuus licht kun je een uplighter zoals een sterke vloerlamp, plafondlamp of wandlampen plaatsen. Geef dit aan met kruisjes op je plattegrond. Denk ook alvast na over de aansluitpunten en wanneer deze niet aanwezig zijn hoe je dit gaat oplossen? Dit kan bijvoorbeeld door kabelgoten in je muren te frezen of door middel van kabels achter je plinten.

Bedenk ook dat iemand van 65 jaar oud gemiddeld ruim drie keer meer licht nodig heeft dan iemand van 25 jaar oud. Heb je een kleine woonkamer? Kies dan voor indirect licht en laat dit weerkaatsen op de muren of het plafond. Zo lijkt de ruimte veel groter. Ook de kleuren in de ruimte spelen een rol. In een ruimte met wat donkerder of fellere kleuren heb je sterkere lichtbronnen nodig.

 

De juiste sfeerverlichting

Lichtplan laten maken woonkamer

Eén van de belangrijkste doelen van verlichting naast functionaliteit is de sfeer die je ermee kunt neerzetten. Veel mensen onderschatten dit, maar dit is echt heel belangrijk. Alleen in een prettige sfeervolle ruimte voel je je echt thuis en ontspannen. Restaurants en winkels weten dit maar al te goed en dus wordt daar veel aandacht besteed aan de juiste sfeer. Sfeerverlichting teken je in met lichtvlakken op je plattegrond.

Ook accentverlichting is een onderdeel van de sfeerverlichting. Plaats een mooie wandlamp bij een leuk hoekje of een schilderij of kunstobject. Zo kun je bepaalde onderdelen highlighten waar je extra aandacht op wilt vestigen.

Met sfeerverlichting creëer je lichte en donkere vlakken. Zo ontstaat een lichtspel tussen licht en donker. Een goed lichtplan maken voor je woonkamer bestaat uit contrasten. Ook bevindt de verlichting in een goed lichtplan zich op verschillende hoogtes voor contrasten. Als sfeerverlichting kunnen je kiezen voor een warme kleur verlichting, dimbare verlichting, ledstrips, strings met led lampen of bijvoorbeeld kaarsen. Maar ook warme verlichting in bijvoorbeeld een boekenkast kan een heel mooi accent toevoegen:

 

De werkverlichting intekenen

Als laatste teken je de werkverlichting in op je plattegrond. Dit zijn plekken waar helder sterk licht belangrijk is om goed te kunnen werken. Denk aan je werkblad bij het maken van een lichtplan voor in de keuken, een leeshoek of een bureau. Zorg er ook voor dat de lichtbundel gericht is op de plek waar je werkt en houd rekening met de aansluitpunten. En soms kun je verschillende soorten verlichting ook combineren in één lamp. Handig, want dit bespaart natuurlijk geld.

 

De lampen uitkiezen

Je lichtplan is nu klaar en je kunt nu de lampen gaan uitkiezen. Deze kies je uit op basis van de stijl en het kleuren- en materialenpalet van de ruimte. Of je kunt ook juist voor een andere stijl of opvallende kleur kiezen om zo een accent of leuk contrast aan te brengen. Industriële lampen kunnen bijvoorbeeld een leuk accent toevoegen aan een modern interieur. Wil je graag een mooie designlamp, dan kun je ook bij gespecialiseerde verlichtingszaken rondkijken. Vind je het zelf lastig om een lichtplan te maken? Dan kun je altijd een lichtplan laten maken door een gespecialiseerde verlichtingswinkel. Zorg dat de lampen samen ook een mooi harmonisch geheel vormen.