Sfeerverlichting in de winter, waar moet je op letten?

Sfeerverlichting

De zomer loopt weer op zijn einde en natuurlijk hopen we nog op een lekkere lange Indian nazomer. Maar goed de realiteit is: de temperatuur gaat alweer omlaag en er vallen wat meer buien. Kortom de herfst en winter zijn in aantocht. Veel mensen vinden dit een minder fijne periode van het jaar. In de zomer is er veel licht, warmte en ben je lekker de hele dag buiten. Even omschakelen natuurlijk. Maar wist je dat je met de juiste verlichting die sfeer ook in de winter kunt behouden? Ok, we geven toe, het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde. Maar je zult zien hoe behaaglijk je het in je huis kunt maken. Met de juiste warme sfeerverlichting binnen en eventueel een sfeerhaard maak je van je huis een heerlijke cocoonplek. In deze blog vertellen we je er meer over.

 

Over de kleur van je verlichting…

Sfeerverlichting buiten

Waarom vinden we natuurlijke zachtoranje of warmgele verlichting zo prettig in huis? Dat komt omdat deze kleuren ons doen herinneren aan de zon, de zonsondergang en de maan. En wie wel eens naar een zonsondergang kijkt, weet wat voor gevoel je dit geeft: warmte en schoonheid. En dus is het een goed idee om ook wat warme kleuren sfeerverlichting in je huis toe te voegen.

Plaats bijvoorbeeld een paar zoutlampen of filament gloeilampen in een glazen stolp. Ook kun je tegenwoordig prachtige ronde maanlampen kopen. Deze zorgen voor een natuurlijke sfeer waar je als vanzelf ontspant. Combineer deze verlichting met wat kaarsen, zachte warme plaids en een sfeerhaard. Zo wil je nooit meer weg uit je huis!

 

De lamp bij de bank

Sfeerverlichting tuin

In de herfst en winter wil je vaak lekker onder een dekentje met warme drank en of chocoladereep op de bank cocoonen. Een goede staande lamp naast je bank is dan essentieel. Daarmee kun je veel sfeer creëren. Bovendien is deze ook handig om er lekker even een boek of tijdschrift te lezen (of op je notebook te surfen). Kies bij voorkeur voor een dimbare lamp zodat je de lichtsterkte zelf kunt instellen naar behoefte. Ook een ronde lamp met warme uitstraling kan een mooie sfeerbepaler zijn.

 

Speel met je verlichting

Sfeerverlichting woonkamer

Verlichting is maar al te vaak een beetje saai en standaard. Maar dat kan natuurlijk ook heel anders. Wees creatief en speel met verschillende soorten en vormen verlichting. Plaats bijvoorbeeld een mooie lamp achter een fraai object in je huis. Met deze indirecte verlichting maak je er een echte highlight van.

Ook de guirlandes met ledlampjes kun je op allerlei creatieve manieren gebruiken. We zien ze in kinderkamers aan houten takken waar foto’s aan hangen. Of over kasten, lampvoeten of in een glazen lantaarn. En ook in de tuin doen ze het super (kies dan natuurlijk wel voor buitenverlichting!)

In elke ruimte

Sfeerverlichting slaapkamer

Tegenwoordig kiezen we niet alleen maar voor sfeer in de woonkamer: we willen graag sfeer en warmte in alle ruimtes in huis. Denk bij sfeervolle verlichting dus zeker even wat breder dan je woonkamer. Een rij met metallic kooilampen of losse gloeilampen in allerlei vormen en maten ziet er geweldig uit in je keuken. Zeker wanneer je er een donkere wand achter plaatst. Of plaats een mooie filament gloeilamp in je badkamer voor wat extra sfeer. En vergeet ook zeker de slaapkamer niet qua sfeer. Juist in deze ruimte willen we natuurlijk graag ontspannen in een intieme, warme sfeer.

 

Dimmers en soorten lampen

Led sfeerverlichting

Wil je liever geen verschillende soorten lampen kopen voor wat extra sfeer in huis? Denk dan zeker eens aan dimmers en verschillende soorten sfeer lampen. Met een dimmer bepaal je zelf de lichtsterkte en kun je dus altijd een cozy sfeer creëren. Ook kun je in je bestaande lampen andere lampen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een filament gloeilamp of een softtone lamp voor extra sfeer. Wat plateaus met kaarsen en een fraaie sfeerhaard erbij… Zo ben je helemaal klaar voor de winter! En je kunt natuurlijk ook wat goedkope ledstrings kopen die je alleen in de herfst en winter gebruikt.

 

Sfeer met led verlichting

Sfeerverlichting binnen

Een mooie nieuwe manier om extra sfeer in huis met verlichting aan te brengen in huis is met leds. Plaats de leds als indirecte sfeerverlichting in je woonkamer achter randen. Zo creëer je de mooiste effecten. Denk bijvoorbeeld aan een verlaagd plafond met warmgele led achter de rand. Of een rand met leds verticaal achter een koof. Of plaats de sfeerverlichting achter je tv. Op internet vind je allerlei fraaie voorbeelden.

Ook de rand onder je keukenkastjes, het keukeneiland, onder je traptreden of bad zijn perfecte locaties voor een extra accent met leds. Wat ook zeer fraai is om verschillende tinten warmgeel te gebruiken in je verlichting. Zo ontstaat een verrassend geheel dat toch net even anders is dan anders.

Koop ook niet alleen maar een lamp omdat je die mooi vindt. Bekijk ook zeker even of deze een prettige atmosfeer geeft. Wanneer je sfeerverlichting wilt kopen, kun je het beste in de wintermaanden naar de woonboulevard gaan. Ga aan het einde van de middag wanneer het al wat schemert. Zo kun je beter bekijken hoeveel licht de lamp geeft en of de sfeer prettig is. En er bestaat ook draadloze sfeerverlichting. Dat scheelt een hoop snoeren in huis.