Wat is LED kleurtemperatuur of Kelvin?

Kleurtemperatuur

De warmte van het licht bij een verlichting noemen we de kleurtemperatuur. Dat zegt niets over de warmte van de lamp, maar of het licht dat wordt uitgestraald koud of warm oogt. Het wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin (K). Nul graden Celsius is 273 Kelvin (K).

De lichtkleur Kelvin is dus de kleur van een lichtbron die uitgestraald wordt. Hoe hoger het aantal Kelvin van een lamp is hoe “kouder” en dus witter het licht wordt. Wanneer het licht warmer (geler) is hoe lager het aantal Kelvin. Zo zal een kaarsverlichting 1500 K zijn, maar een gloeilamp 2600 tot 2700 K en daglicht 5500 tot 7000 K.
Als algemene richtlijn kun je aanhouden dat alles tot 3000 Kelvin warm licht is en daarboven koud licht. Als algemeen kun je voor de lichtkleur aanhouden:

0 – 2700 K: Extra warm wit,
2700 K – 3000 K: Warm wit,
3001 K – 4000 K: Neutraal wit,
4000 K en hoger: Koud wit.

 

De kleurtemperatuur

Deze is gedefinieerd van een lichtbron voor wit licht wanneer de temperatuur van een zwart lichaam het uitgestraalde licht dezelfde indruk geeft als de lichtbron. Deze wordt uitgedrukt in Kelvin (K).
De golflengte van het uitgestraalde licht zal afnemen met een toenemende temperatuur. Blauwachtig licht heeft een kortere golflengte dan rood licht. Licht met een lagere temperatuur doet voor het menselijk oog warmer aan dan een verlichting met een hogere temperatuur.

 

3000 Kelvin

De waarde 3000 Kelvin staat voor de lichtkleur 3000 K. De lichtbron met een waarde van 3000 K zal een lichtkleur verspreiden van warm wit licht. Deze lichtkleur kun je vergelijken met de lichtkleur van de gewone halogeenlampen.
Ze worden zowel in woonhuizen als kantoren gebruikt. Er wordt door deze lichtkleur een niet al te gezellige, maar ook niet een te koude sfeer gecreëerd.

 

2700 Kelvin

De waarde van 2700 Kelvin staat voor een kleur van 2700 K. Met deze waarde zal de lichtbron extra warm licht creëren. Deze lichtkleur wordt het meest toegepast. Hij kan vergeleken worden met de lichtkleur van een ongedimde gloeilamp of een 2700 K LED Lamp.
Deze verlichting wordt vaak in de woonkamer toegepast om ervoor te zorgen dat het licht uitnodigend werkt. Het doet warm aan waarbij je je snel prettig zult voelen.

De kleurtemperatuur LED

Er worden de laatste jaren steeds meer LED lampen gebruikt. Dat komt omdat de mogelijkheden zeer uitgebreid zijn wanneer we kijken naar de kleurweergave van het licht. Ook worden ze zo veel gebruikt, omdat ze zeer lang meegaan en bijna geen elektriciteit verbruiken.
Een LED verlichting heeft geen specifieke kleurweergave. Bij een LED verlichting zijn praktisch alle kleurweergaven mogelijk. Je kunt een LED verlichting aanschaffen die een koel licht uitstraalt, maar ook een die een warm licht uitstraalt.

Ga je een gloeilamp vervangen dan moet je een LED verlichting nemen met een kleurweergave van ongeveer 2700 K. Een LED TL verlichting is ook in verschillende kleuren te krijgen.
Voor kantoren en dergelijke wordt een 4000 K verlichting gebruikt. Dan heb je een goed daglicht die een gunstig effect heeft op je ogen. Met daglicht zal je effectiever kunnen werken en daarom is een dergelijke verlichting in een kantoor van groot belang. Het daglicht Kelvin is ideaal om in te werken. Daglicht kelvin werkt niet vermoeiend op je ogen.

Kleurtemperatuur led

Welke verlichting kun je kiezen om in huis te gebruiken?

Op de eerste plaats moet je je afvragen wat je met de verlichting wil bereiken. Wil je een bepaald object uitlichten of juist een geheel sfeervolle verlichting in huis hebben?
Om een ruimte optimaal te verlichten zullen er verschillende soorten lampen worden gebruikt. Bij een verlichting maken we een onderscheid in een basisverlichting, sfeerverlichting, functionele verlichting, decoratieve verlichting en gerichte verlichting.

Een basisverlichting is een lichtsoort die dient om de weg in huis te kunnen vinden. Het zijn de lampen die je eerst aandoet wanneer je de woning binnenkomt. Je kunt door deze verlichting goed zien wat je doet. Een dergelijke lichtsoort is vaak fel en het zijn meestal hang- of plafondlampen. Ze kunnen, als er een dimmer aanwezig is, ook als sfeerverlichting gebruikt worden.

Lampen die als sfeerverlichting gebruikt worden, zijn over het algemeen allemaal dimbaar. Het kunnen tafellampen, vloerlampen en wandlampen zijn. Ze geven meestal een diffuus licht, zodat je geen direct licht hebt. In veel gevallen wordt het licht gebroken door een lampenkap. Ook kan het licht, dat op de muur komt, weerkaatst worden. Je krijgt daardoor een mooi zacht warm licht.