Verbruik LED vs. Gloeilamp – Wie wint er?

Verbruik led vs gloeilamp

Een gloeilamp. We weten inmiddels allemaal dat deze lampen ongekende energievreters zijn. Toch hebben enkele mensen nog altijd gloeilampen in huis, daar waar de spaarlamp door de jaren heen een prominentere plek is gaan innemen. Een nieuwe, veelbelovende speler op de markt is LED verlichting. Maar hoe staat het met het verbruik van spaarlampen en LED vs. de gloeilamp? Zijn LED lampen ook daadwerkelijk de meest zuinige oplossing?

 

Het energieverbruik van de gloeilamp

Een gloeilamp verbruikt meestal rond de 40 watt en kost je gemiddeld 1 eurocent per uur.
Dit lijkt niet heel veel, maar stel: je hebt in iedere ruimte van je huis een gloeilamp. In sommige zelfs lampen van 60 of 100 watt… Dit kan op jaarbasis flink oplopen. Niet te vergeten dat gloeilampen minder lang meegaan.

Is je gloeilamp op? Dan heb je pech, want je kan ze niet eens meer kopen. Alles bij elkaar genomen is de gloeilamp overduidelijk het minst energiezuinig en het meest milieuonvriendelijk en onpraktisch Zeker ten opzichte van de alternatieven en als je kijkt naar de voordelen van LED vs. een gloeilamp.

Hoe zit het met de spaarlamp en energieverbruik?

Toen de spaarlamp in de jaren 80 zijn intrede maakte, waren mensen eigenlijk maar weinig enthousiast. Gelukkig is er op het gebied van deze lampen heel veel verbeterd en hebben ze de gloeilamp letterlijk van zijn troon gestoten. Hoewel dit artikel voornamelijk tussen LED vs. de gloeilamp gaat, is een spaarlamp nog altijd een betere keuze dan het ouderwetse 40 watts peertje.

Je bespaart zo een 80 procent als je van een gloeilamp, overstapt op spaarlampen. Toch zitten er alsnog wat haken en ogen aan de hedendaagse spaarlamp. Het duurt nog altijd langer voordat het licht op de volledige sterkte is, bevatten de lampen veel kwik en gaan ze over het algemeen niet zo heel lang mee.

 

Hoeveel zuiniger is een LED lamp?

LED lampen verbruiken veel minder stroom. Je bespaart zo een 90 procent ten opzichte van de gloeilamp. LED verlichting wint het daarnaast ook gemakkelijk van de spaarlamp. Zeker op het gebied van levensduur, het kwikgehalte, lichtkleuren, verbruik en tijd om op volle sterkte te komen.

De verlichting gaat zo een 15.000 branduren mee. Het is zelfs zo dat, mocht je lamp minder lang meegaan, je met de bon een nieuw exemplaar kan krijgen bij de fabrikant of winkelier. Hiervoor moet de fabrikant wel garantie bieden op de LED verlichting.

 

Keuzegemak

Als je een LED lamp aanzet dan brandt deze direct op volle kracht. Er is daarnaast ook dimbare LED verlichting op de markt. LED is er in verschillende sterke en tinten. Zo kan je gaan voor wit licht om een praktische ruimte goed te verlichten, maar zijn er ook warmere lampen voor wat meer sfeer.

Kortom: naast alle voordelen voor het milieu en je portemonnee is er ook een stukje gebruik- en keuzegemak. Zeker als je kijkt naar de voordelen van de LED vs. die van een gloeilamp heb je meer dan genoeg redenen om vandaag nog over te stappen op LED verlichting dus.

Hoeveel lumen

De lichthoeveelheid wordt vandaag de dag niet meer aangeduid in watt, maar in lumen. Watt heeft ook niets te maken met de licht, maar het energieverbruik van een lamp. Een LED lamp met een laag wattage geeft dus evenveel of zelfs meer licht. Lumen zijn er om de lichtopbrengst aan te duiden. Kortom: het aantal watt geeft aan hoe zuinig de lamp is en lumen zijn er om je een idee te geven van hoeveel licht deze geeft. Bij de overstap van gloei-, naar LED lampen kan het echter best lastig zijn om te bepalen hoeveel lumen je nodig hebt om evenveel licht te krijgen.

 

Hoeveel lumen is 40 watt?

40 watt is het meest gangbare wattage voor gloeilampen. Als je dus een 40 watts gloeilamp wil vervangen dan heb je LED verlichting van 470 lumen nodig. Een schemerlampje van 25 watt vervang je door 200 lumen. De felle verlichting van de kelder of zolder? Die kan je vervangen voor LED lampen tussen de 900 en +1300 lumen.

Hoeveel zuiniger is een ledlamp

Lumen en lux

Hoeveel lumen je nodig hebt hangt echter ook weer af van hoe groot de ruimte is waar je de lampen plaatst. Een lamp van 470 lamp volstaat prima voor in de woonkamer, maar in de keuken kan je bijvoorbeeld weer beter een lamp van 300 lumen gebruiken. Dit heeft alles te maken met lux. Lux wordt gebruikt om uit te drukken hoeveel licht een lamp op de oppervlakte schijnt. Je lamp zorgt voor meer lux als deze dicht op het te verlichten oppervlak staat. Zo schijnt een lamp van 200 lumen feller op een bureau, dan wanneer je hem in het toilet gaat hangen.

 

Uitproberen

Om te bepalen welke LED waar past hangt dus niet alleen af van een stukje kennis over lumen en LED verlichting. Het is ook een kwestie van uitproberen. Je kan dus het beste experimenten door verschillende lampen, opstellingen en ruimtes proberen om te kijken welke lamp je van het prettigste licht voorziet.

Spotverlichting

De bovenstaande voorbeelden en uitleg geldt overigens niet voor spots. Spotverlichting brandt meestal feller en daarom heb je bij deze lampen minder lumen nodig. De meest gangbare halogeenspotjes zijn die van 35 watt. Om deze te vervangen heb je 250 lumen nodig. Wil je een spotje van 50 watt wil vervangen? Dan moet je op zoek naar LED spotjes van tussen de 350 en 400 lumen.

 

LED lampen GU10

Als het om LED spots gaat dan zijn de GU10 LED lampen het meest bekend als het aankomt op inbouwverlichting. Ze gaan jarenlang mee, werken na het aanzitten direct op volle kracht en je kan ze makkelijk installeren. Sommige GU10 lampen zijn zelfs dimbaar. Zo kan zelf de gewenste hoeveelheid licht bepalen.

 

Conclusie LED vs. gloeilamp

Als je nog twijfelt om de gloeilampen in huis in te ruilen voor LED verlichting? Niet doen! Want als het aankomt op de strijd tussen LED vs. de gloeilamp, komen LED lampen als ongeëvenaarde winnaar uit de bus. Zelfs spaarlampen tippen niet aan de energiezuinigheid en kwaliteit van LED lampen. Dus gaan je gloei-, of zelfs spaarlampen kapot? Schroom dan niet om ze te vervangen door LED. Een betere koop op het gebied van verlichting bestaat er (op het moment) niet.