LED lamp dimmen met een gewone dimmer: kan dat?

Led lamp dimmen met gewone dimmer

Veel mensen die een dimmer zoeken voor hun led lamp(en), denken dat een led lamp dimmen met gewone dimmer niet mogelijk is. Gelukkig is dat niet het geval en is een halogeen dimmer ook geschikt voor led lampen. Hoe zit het precies met een dimmer voor led lampen kiezen? Welke voordelen heeft een led lamp dimmen met gewone dimmer? En welke mogelijkheden heb je als je op zoek bent naar de juiste led verlichting dimbaar? In dit blogartikel lees je alles over hoe je led verlichting dimmen slim kunt aanpakken! En ook waar je op moet letten bij de aankoop van led lampen en bij een led lamp dimmen met gewone dimmer.

 

Zorg dat je de goede lampen hebt

Goed om te weten als je led lampen gaat kopen, is het feit dat niet alle led verlichting dimbaar is. Wil je een led lamp dimmen met gewone dimmer, dan is het natuurlijk wel handig als de led lampen die je gebruikt geschikt zijn voor dimmers. Als led verlichting dimbaar is, staat dit altijd aangegeven op de verpakking. Let hier dus goed op als je streeft naar een led lamp dimmen met gewone dimmer.

Een led lamp dimmen met gewone dimmer of met een speciale led dimmer?

Je kunt bij het led verlichting dimmen kiezen voor een speciale dimmer voor led lampen, maar ook kiezen voor een led lamp dimmen met gewone dimmer. Een speciale led dimmer heeft als voordeel dat deze qua wattage altijd perfect afgestemd is op wast led verlichting nodig heeft. De lamp kun je zo perfect dimmen op het door jou gewenste niveau. Nadelig aan led verlichting dimmen met een speciale led dimmer, is dat deze dimmers duurder zijn dan standaard verlichtingsdimmers.

 

Een andere optie is om een standaard dimmer voor je led verlichting te gebruiken. Maar is een halogeen dimmer ook geschikt voor led? Het antwoord op de vraag of een halogeen dimmer ook geschikt voor led is, kan met ja beantwoord worden. Tegenwoordig zijn er uitstekende haloggen dimmes opd emarkt, die ook led lampen goed dimmen. Deze dimmers zijn vaak voordeliger dan de specifieke led dimmers.

Dat is natuurlijk een mooi voordeel. Een nadeel kan echter zijn dat, als het wattage van de algemene dimmer die je gebruikt niet goed is, je de led lampen niet goed kunt dimmen. Je kunt de lamp dan niet volledig uitzetten. Verder kan het bij het kiezen van een verkeerde standaard dimmer voor led lampen gebeuren dat de lampen oververhit raken of beginnen te knipperen en flikkeren. Dat is niet alleen visueel irritant, maar kan er ook toe leiden dat je led verlichting dimbaar een stuk minder lang meegaat of zelfs doorbrandt.

 

Dimmer voor led lampen

Ga voor echte kwaliteit: de voordelen van goede dimmers

Wil je een led lamp dimmen met gewone dimmer of met een speciale led dimmer? Welke van deze twee opties je ook kiest, het is belangrijk om sowieso voor een kwalitatief goede (led) dimmer te kiezen. Kiezen voor kwaliteit kost misschien meer, maar heeft als voordeel dat je een perfecte led dimmer koopt die goed aansluit bij jouw wensen en eisen.

Een tweede voordeel is dat je veel keuze hebt aan verschillende soorten dimmers. Je gaat dus altijd wel een perfecte (led) dimmer vinden die bij jouw lichtwensen past. Nogmaals: let bij de aankoop van een dimmer goed op het wattage en bepaal op die past bij jouw led lampen!

Een laatste voordeel van een goed werkende algemene of specifieke dimmer is het feit dat je, zeker als je kiest voor een ‘slimme’ dimmer, op je energiekosten kunt besparen. Als het donkerder wordt, kun je de kleursterkte van de led lampen hier natuurlijk op aanpassen. Op de langere termijn kan dit leiden tot een aanzienlijke besparing op de energienota.

Ten slotte zijn dimbare led lampen fijn omdat je met deze soort lampen een prachtige sfeer en entourage kunt creëren, die precies past bij jouw persoonlijke wensen, voorkeuren en smaak. Houd je van een zachte rode gloed in de badkamer, van modern blauw licht in de keuken of van welke kleur lampen dan ook: er is keuze genoeg.

 

Bekijk nu alle dimmers van de specialist

Waar wacht je nog op? Bezoek nu de webshop van een echte verlichtingsspecialist om jouw algemene of specifieke dimmer voordelig te kunnen kopen. Succes alvast met je aankoop en geniet alvast van je dimbare verlichting.