Welke tafellamp kopen; industrieel, landelijk of design?

Tafellamp industrieel

Lampen zijn onmisbaar in je interieur. Niet alleen voorzien ze de gewenste ruimtes van licht, ze zijn ook ontzettend goede sfeermakers. Hetzelfde geldt voor de meest veelzijdige van alle mogelijke lampen, namelijk de tafellamp. Of je nu dus een lamp zoekt voor op je bureau, op de eettafel, op het dressoir, in de kast, op een (bijzet)tafel, op de vensterbank of op je nachtkastje, een tafellamp kopen is hierop het antwoord. Ze zijn dus ideaal voor gebruik in de woonkamer, slaapkamer of hal. Daarmee is niet je zoektocht ten einde. Het begint dan juist pas, want je komt er al snel achter dat het aanbod tafellampen immens is. Wij helpen je een eind op weg om niet alleen de stijl te vinden die bij jou past, maar ook de juiste lichtbron.

Wie al eens een huis heeft ingericht, weet dat het vinden van een passende, mooie tafellamp kopen veel tijd opslokt. Om te beginnen wil je ongetwijfeld een tafellamp design dat aansluit bij de rest van het interieur. Functionaliteit staat eigenlijk een op een gedeelde eerste plaats, al ligt het voor de hand dat je niet kiest voor een praktische tafellamp kopen die totaal niet matcht met de rest van je inrichting.

 

Populaire stijlen

Stijlen die al enige tijd enorm hot en happening zijn, zijn stijlen als landelijk, industrieel, klassiek en modern. Andere stijlen zijn juist een mengelmoes van de hiervoor genoemde, wat momenteel ook ontzettend trendy is. Je slaat de plank dus eigenlijk niet snel mis. En dan heb je ook nog te maken met in hoeverre je wilt dat de tafellamp eruit springt, of juist niet. Terwijl de één een tafellamp kopen wil die naadloos opgaat in het geheel, vindt de ander het juist belangrijk dat de lamp direct op een positieve manier in het oog springt. Goed nieuws: door het ruime aanbod hoef je bij een tafellamp kopen je in elk geval geen zorgen te maken of de door jou gewenste stijl wel beschikbaar is. We nemen de kenmerken van de meest gebruikte stijlen hieronder met je door.

 

Landelijk

Heb je bijvoorbeeld een rustieke inrichting, dan is het kiezen voor een tafellamp landelijk een voor de hand liggende optie. Deze herken je aan de aardse kleuren als grijs, bruin en beige, die rust en balans uitstralen. Ook het gebruik van natuurlijke materialen is een belangrijk kenmerk van een landelijke tafellamp.

 

Industrieel

Een andere trendy optie is de industriële look. Een tafellamp industrieel heeft juist doorgaans een uitstraling alsof het rechtstreeks uit een oude fabriek komt, namelijk robuust en ruw. Qua kleuren is het allemaal vrij basic, zoals zwart, grijs en wit. Het is daardoor al met al wel een type dat door deze eigenschappen al snel wat koud overkomt. Aan de andere kant leent zich een industriële lamp er dus ook perfect voor om te combineren met accessoires, zoals er een fijne balans ontstaat.

 

Klassiek

Klassieke lampen zijn sierlijk en lijken direct afkomstig te zijn uit de barokke periode, dus rond de 17e eeuw. Er straalt een bepaalde rust vanaf en ze komen chique over, en daardoor ook alsof ze kostbaar zijn. Gelukkig zijn deze exemplaren voor elk budget te verkrijgen. Al met al zijn klassieke tafellampen om deze redenen erg gewild.

 

Modern

Noem je modern, dan noem je automatisch ook minimalistisch. Tafellampen modern worden gekenmerkt door strakke lijnen en simpliciteit. Hiervoor kunnen diverse materialen gebruikt zijn, zoals metaal, staal en aluminium. Ook een mix hiervan is mogelijk.

 

Oosters

Aan de andere kant zijn Oosterse tafellampen juist rijk aan versieringen. Dé musthave om je interieur op te vrolijken als je warmte en gezelligheid zoekt. Het gaat hier om lampen die over het algemeen bol- of druppelvormig zijn, en vervaardigd zijn uit metaal. Ook kenmerkend zijn de gaatjespatronen in de lamp, waardoor het licht voor een sprookjesachtig effect zorgt. Hiermee haal je een stukje magie in huis. Wil je echt iets bijzonders, kies dan bijvoorbeeld voor een glasmozaïeken Oosterse tafellamp kopen.

Welke lichtsterkte heb ik nodig?

Design tafellamp

Een mooie tafellamp kopen betekent niet automatisch dat er ook mooi licht afkomt. Dat heeft namelijk veel te maken met de lichtbron en de lichtsterkte waarvoor je kiest. Er zijn op dit gebied verschillende mogelijkheden. Zo zal je voor een nachtlampje op je nachtkastje eerder kiezen voor klein zacht licht, terwijl je voor het goed lezen van een boek het beste kunt gaan voor functioneel werklicht. De gemiddelde mens denkt dan al snel dat het selecteren op basis van hoeveelheid Watt dus dé manier is de gewenste lichtsterkte te bepalen. Dat is alleen een misvatting. Er zitten namelijk grote verschillen tussen verschillende type lichtbronnen, zoals LED-, halogeen- en gloeilampen. Zo is wat 35 Watt is voor een LED-lamp niet hetzelfde als ditzelfde aantal Watt voor een gloeilamp. Dat is dus appels met peren vergelijken.

Een beter idee is het om naar het aantal lumen te kijken, dat varieert van zo’n 15 tot wel 1000 lumen voor een lichtbron. Daarmee staat 15 lumen voor een zwak licht, wat uitstekend werkt voor in een nachtlampje. Aan de andere kant staat 1000 lumen gelijk aan een hard en fel licht. Dat is dan weer ideaal wanneer je een lamp zoekt om prettig bij te kunnen werken of lezen.

En wil je kunnen wisselen met de lichtsterkte, dan is een tafellamp kopen met dimmer een uitkomst. Dat is onder andere een ideale optie wanneer je een lamp zoekt voor op de eettafel. Zo kies je zacht licht voor wanneer het avond is en je met vrienden een wijntje wilt drinken, en stel je ‘m in naar feller licht zodra praktisch en functioneel de hoofdrolspelers zijn. Een bijkomend voordeel van een dergelijke lamp, is dat het ook een milieubewuste keuze is. Hierdoor bespaar je namelijk elektriciteit, omdat de tafellamp hierdoor niet altijd voluit hoeft te branden.

 

Wat ben ik kwijt aan een tafellamp kopen?

Wat het budget is dat je aan een tafellamp kopen uit wilt geven, zal per persoon verschillen. Dan is het fijn om te weten dat deze lampen in alle prijscategorieën zijn te vinden, van goedkope tafellampen tot exemplaren waarvoor je wat dieper in de buidel moet tasten. Voor alle producten geldt dat de kwaliteit hoog is, dus daar hoef je in elk geval nooit ongewild op te bezuinigen.