Wat is LED verlichting en hoe werkt het?

Wat is LED verlichting

LED neemt langzaam maar zeker de markt op het gebied van verlichting over. Gloei- en zelfs spaarlampen kunnen niet op tegen de voordelen van LED verlichting op het gebied van energieverbruik, milieuvriendelijkheid en lichtkwaliteit. Maar wat is LED verlichting nou eigenlijk en waar komen al deze kwaliteiten vandaan?

 

Wat betekend LED

LED is afgekort van light emitting diode. Een diode is een elektronisch component met twee elektroden. Hier stroomt elektriciteit doorheen. Omdat de bewegingen van elektronen constant zijn, krijg je licht. Hoewel de eerste werkende LED pas in 1962 ontwikkeld is, komen de eerste ideeën rondom LED verlichting uit 1907. In 1990 zijn er voor het eerst LEDs geproduceerd die sterk genoeg zijn om een (woon)ruimte te verlichten.

Je ziet LED verlichting eigenlijk overal. In je afstandsbediening, in auto’s, zak- en fietslampen en dus ook in huis. Daarnaast worden LEDs steeds vaker gebruikt voor verkeerslichten, straatverlichting en als backlight voor de televisie.

 

Wat is het verschil tussen een gloei- en LED verlichting?

Een gloeilamp geeft, in tegenstelling tot de LED verlichting, licht door de gloeidraad in de zuurstofarme bol. Als je de lamp aansluit op een spanningsbron dan wordt de energie zo sterk dat er licht wordt geproduceerd. Gloeilampen zijn relatief goedkoop, althans: om aan te schaffen dan, want in gebruik zijn gloeilampen flink wat duurder dan spaar- of LED lampen.

Niet alleen omdat ze veel energie gebruiken om de warmte die nodig is om de gloeidraad heet genoeg te krijgen, maar ook omdat je gloeilampen na relatief weinig branduren (1000) weer moet vervangen. Een LED lamp kan in sommige gevallen tot 50.000 branduren produceren. Om hetzelfde aantal uur te bereiken moet je dus ongeveer 50 gloeilampen à 1 euro kopen.

 

Voordelen van een LED lamp

Een LED lamp is zeer energie zuinig, gaat langer mee en is milieuvriendelijk. Er wordt nog te vaak gedacht dat je LED verlichting alleen in een warme- of koude variant licht kan kopen. Dat er weinig kleur- en sterktevariatie is, maar dit is niet waar. Er zijn heel veel kleuren en kleurweergaven te krijgen. Er zijn zelfs LED lampen die op een gloeilamp lijken.

Iets wat, vooral bij lampen waarbij de lichtbron zichtbaar is, een uitkomst biedt. LED verlichting is weliswaar wat duurder in aanschaf, maar het aankoopbedrag verdiend zich dubbel en dwars terug, omdat de lamp lang meegaat en minder energie verbruikt.

Branduren LED verlichting

Een normale gloeilamp heeft ongeveer 1000 branduren voordat hij ‘op’ is. Bij LED lampen zijn dit 35.000 of maximaal 50.000 branduren. De levensduur van LED is dus een stuk langer, maar niet alleen ten opzichte van de gloeilamp. Ook als je kijkt naar een hallogeenlamp (3500 branduren) of spaarlampen (7500 branduren). LED gaat gewoon heel veel langer mee.

Wat het aantal branduren van je LED verlichting is, vind je in de specificaties van de lamp. Dit kan echter per lamp verschillen. Er zijn LEDs van 10.000 tot 60.000 branduren te verkrijgen, hoewel rond de 30.000 branduren het meest gangbaar is. Daarnaast is het zo dat een lamp die vaak aan- en uitgezet wordt minder lang meegaat.

De schakelcycli wordt echter bij de meeste lampen niet getest, hierdoor is het lastig om te achterhalen hoe vaak je een lamp kan in- en uitschakelen voordat deze kapot gaat.

 

Wat is de levensduur van een LED lamp

Een LED lamp gaat langer mee dan een traditionele gloeilamp. Ze worden dan ook nauwelijks warm, dus doorbranden zie je eigenlijk nooit bij LED verlichting. Ook is de elektronica in de lamp beter bestand tegen schokken en trillingen van buitenaf.

Dat LED langer meegaat dan een gloeilamp is dus duidelijk. Dit scheelt op langere termijn heel veel in de kosten, maar de levensduur kan per lamp verschillen. Het is om deze reden belangrijk om de specificaties van je lamp naar keuzen er bij te pakken.

Wat betekend LED

Kan in elke lamp een LED lamp?

In de meeste gevallen kan je inderdaad je halogeen- of gloeilamp gewoon vervangen voor LED lampen. Je moet echter wel met bepaalde zaken rekening houden. Zoals de fitting.

De GU10 LED verlichting heeft twee pootjes. Deze moet je in de lamp klikken en een kwartslag draaien. Een E27 fitting (draaischroef) moet je de lamp vastdraaien. Ook moet je kijken naar wel aantal lumen je nodig heeft. Veel mensen die overstappen naar LED verlichting, staren zich blind op wattages.

Echter heeft het aantal watt niets te maken met de hoeveel licht er van je lamp afkomt. Dit wordt aangeduid door middel van lumen. Een 40 watts gloeilamp kan je bijvoorbeeld het beste vervangen door een 8 watts LED lamp met ongeveer 400 lumen. Zoals je ziet is het wattage veel lager, maar qua lichtoutput komt dit het meest overeen.

 

Wat is de prijs voor LED verlichting?

Een LED lamp verbruikt ongeveer 1 euro per jaar aan stroom. Een gloeilamp is ongeveer zeven keer zo duur! Qua aanschaf heb je LED lampen (met E27 fitting) van 9,99, maar van rond de 50 euro. Een 10-pack Rustieke LED lampen kost bij ons rond de 79,99. Deze LED lampen hebben 15.000 branduren, 360 stralingshoek en zijn dimbaar. Zo kan je de verlichting naar wens aanpassen.

De duurdere LED lampen hebben veelal een langere levensduur. Je kan het aantal branduren checken bij de specificaties. Het is misschien een investering, maar een waar je uiteindelijk heel veel profijt van hebt. Zeker op gebied van je energierekening en onderhoudskosten.

Zo brandt een LED lamp eigenlijk nooit door, omdat de lamp nagenoeg geen warmte produceert. Laten we vooral even terugdenken hoeveel gloeilampen er om deze reden vervangen moeten worden. Zelfs nog voordat ze het aantal branduren hebben bereikt.

 

Tot slot

Bekijk alle LED lampen op AllesLicht.nl, de enige echte lampenspecialist. We hebben iedere mogelijke soort LED verlichting. Van E27 LED lampen tot GU10 spotverlichting. Wandlampen, TL-verlichting en zelfs grond- of inbouwspotjes. Heb je vragen over welke LED verlichting je nodig hebt? Schroom dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. We staan graag voor je klaar om je te helpen bij je keuze. Tot dan.